Tel : +90 543 585 39 24

AKRAN ZORBALIĞI

AKRAN ZORBALIĞI

Akran zorbalığı, bir kişi ya da bir grup tarafından başka bir kişinin sürekli ve amaçlı bir şekilde, sözel ya da fiziksel şiddete uğramasıdır. Burada güçlü olandan güçsüz olana yönelik dengesiz bir güç kullanımı görülür. Kurban olan kişi kendini koruyacak durumda değildir. Akran zorbalığı şakadan farklı olarak sürekli, acıtmaya dayalı bir gücü içerir.

ZORBA TUTUMLAR

-Küçümseyici söylemler,

-Dalga geçmeler,

-Arkadan yapılan dedikodular olabilir.

-Eşyalarına el koyma,

-Kendisine yiyecek aldırma,

-Ödevini yaptırma şeklinde ya da dışlama,

-Görmezden gelme şeklinde belirebilir.

Bunun son noktası fiziksel ya da cinsel saldırganlıktır. Bazen herkesin göreceği şekilde bazen de gizli yapılabilir. Kimi zaman akran zorbalığı tehdit de içerir. Akran zorbalığı, yapan kişi tarafından herkese karşı değil belli kişilere karşı yapılabilir.

AKRAN ZORBALIĞINA UĞRAYAN ÇOCUKTA HANGİ BELİRTİLER GÖRÜLÜR?

-Aniden gelişen mutsuzluk,

-Bezmişlik,

-İçe kapanma,

-Özgüven eksikliği,

-Okula gitmek istememe,

-Arkadaşlarıyla görüşmeme,

-Evden çıkmak istememe,

-Depresif davranışlar,

-Okul başarısının düşmesi,

-Parasının erkenden bitmesi,

-Sık sık hastalık, karın ağrısı yaşaması gibi belirtiler, çocuğun akran zorbalığına uğradığının belirtileri arasındadır.

Eğer mağdur tepki göstermez, hatta kimseye bahsetmezse akran zorbalığına maruz kalmaya devam edebilir. Bu durum başka çocukların da mağdura akran zorbalığı yapma ihtimalini arttırabilir. Bu şekilde sürekli hale gelebileceği ve mağdurun ruhsal durumunu bozabileceği için akran zorbalığının önlenmesi oldukça önemlidir.

AKRAN ZORBALIĞINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Çocuğunuza zorbalık yapıldığı ile ilgili şüpheniz varsa bu durumu görmezden gelmemeniz gerekir.  Genellikle akran zorbalığına uğrayan çocuk, ailesiyle bu durumu paylaşamaz. Bu nedenle böyle bir durum varsa ebeveynlerin anlamaya çalışması gerekiyor. Öncelikle çocuğunun bir zorbalığa maruz kalıp kalmadığını öğrenmek adına ona bazı sorular yöneltebilirsiniz. Ancak çocuğu “Günün nasıl geçti?” gibi klişe ve sıkıcı sorularla boğmak yerine, ilgisini çekecek ve ince bilgiler alabileceğin sorular sorulmalıdır. Örneğin;

  • “Bugün okulda unutamayacağın bir şey oldu mu?”
  • “Bugün bir arkadaşın okul gelmeyecek olsa, onun kim olmasını isterdin?”
  • “Okulunu seviyor musun?” gibi sorular örnek olabilir.

Bu sorulara aldığınız yanıtlar doğrultusunda şüpheleriniz doğru çıktıysa çocuğuna zorbalığın kabul edilemez olduğunu ve kimsenin buna katlanmak zorunda olmadığını açıklayabilirsiniz. Çocuğunuza akran zorbalığının önüne geçmek için elinizden geleni yapacağınızın sözünü verdikten sonra okulun rehberlik servisinden yardım almak bu probleme çözüm bulmak için hızlı ve doğru bir adım olacaktır.

AKRAN ZORBALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLMELİDİR?

Akran zorbalığının okul içinde halledilmeye çalışılması yanlıştır. Mesele mutlaka çocukların ebeveynleri ile paylaşılmalıdır. Okullardaki rehberlik servisleri çocukların ruhsallığının takibinde önemli yer tutmaktadır.

Rehberlik servisinde çalışanların öğrenci ve öğretmenlerle iletişim halinde olması, çocukları tanıması ve olası değişiklikleri takip etmesi de koruyucu ve güvenilir olacaktır. Rehberlik servisinde çalışanların zorbalık konusu hakkında donanımlı ve eğitimli olması gerekmektedir. Okuldaki yetkililerin akran zorbalığını gördükleri yerde mağdurun kendisinin baş etmesinin beklenmemesi, müdahale etmeleri, suçlayıcı bir tutumdan uzak meseleyi tüm yönleriyle anlamaya çalışmaları önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.