Tel : +90 543 585 39 24

ÖFKE DUYGUSUNU ANLAMAK

ÖFKE DUYGUSUNU ANLAMAK

Öfke duygusu kendimizin veya bir başkasının bir haksızlık ile karşı karşıya kaldığını hissettiğimizde ortaya çıkıyor. Bu başkaldırı görevi ile oldukça sağlıklı ve doğal bir cevap olan öfke, kendimizi veya başkalarını sömürüden korumaya çalışırken aynı zamanda farklılaşmamızı sağlıyor.
ÖFKENİN ÜÇ KABUL AŞAMASI
Birinci adım öfkenin neden oluştuğunu fark etmekten geçiyor.
Şu an bir savunmasızlığımı kapatmak için mi öfkeleniyorum yoksa bir haksızlık karşısında mı ortaya çıktı?
Eğer savunmasızlıksa şunu kabul etmek gerekiyor; ne kadar çok öfkelensek, kızsak, tartışsak da her daim savunmasız olmaya ve zorluklar yaşamaya devam ediyoruz. Yani aslında öfkelenmek, istediğimiz sonucu bize vermiyor.
İkinci adım da zaten öfkemizin bizi istediğimiz sonuca götürmeyeceğini kabul etmekle başlıyor. Öfkelenerek bir kişiden duymak istediklerimizi veya görmek istediğimiz davranışları içtenlikle göremeyiz.
Üçüncü ve en son adım da öfkenin kör edici bir yönü olduğunu anlamakla başarılıyor. Her öfkeli insan kendisinin EN HAKLI olduğunu düşünür fakat bu her zaman gerçek olmak zorunda değildir. Bu anlarda kendimize:
Şu an çok öfkeliyim ve kendimi yüzde yüz haklı ve doğru buluyorum. Ama yüzde yüz haksız ya da yanlış da çıkabilirim, diyebilmemiz, öfke kontrolünde büyük önem taşıyor.